Geçen yıl ilki, bu yıl ikincisi İzmir ekonomisine katkı koymak adına düzenlenen ‘Ege Ekonomik Forum’ toplantısı İzmir de ekonominin nereden nereye geldiği konusunda önemli bir gösterge oldu. Çok sayıda İş adamı, Ekonomist ve bakanların katıldığı toplantıda konuşmacılar, Türkiye ve İzmir ekonomisinde sıkıntılar olmakla birlikte her geçen gün iyiye gidildiğini ve ekonomi de iyileşme emarelerinin artarak devam ettiğini açıkladılar…
Ulusal kanallar dâhil, yerel medyanın da büyük ilgi gösterdiği toplantının ilk konuşmacı konuğu TBMM Başkanı Binali Yıldırım, oldu. Yıldırım; Türkiye ve İzmir artık görmezlikten gelinemez. AK Parti İzmir Milletvekili olarak, bakanlığım ve Başbakanlığım dönemimde birçok yatırım yaptım. İzmir’in kalkınması ve ekonomisinin daha iyi yol alması, Turizmin gelişmesi için demiryolu, karayolu, havayolu ve deniz yollarında İzmir’i uçuşa geçirdik” diyordu…
Forumu düzenleyen kuruluş olan EGEV’in başkanı Mehmet Ali Susam’ın açılış konuşmasıyla başlayan ve 2 gün süren toplantıda İzmir’in evladı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’de, yaptığı konuşmada çiftçilere, birçok kalemde müjdeler veriyordu. İşte bu toplantıların en çok ve insanların dinlemek istedikleri konuşmalar da kendilerine verilecek önemli müjdeleri beklemektir…
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çiftçilere, bugün itibarıyla başta organik tarım destekleri olmak üzere birçok kalemde destek ödemesi yapmaya başladıkları müjdesini veriyordu. Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı, NTV ve Özgencil Grup iş birliğiyle düzenlenen Ege Ekonomik Forum’un ikinci gün oturumunda Bakan Pakdemirli, yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin tarım ve ormancılıkta önemli mesafeler kat ettiğini, gelecek için planlama çalışmalarına önem verdiklerini söylüyordu…
Konuşmacı Tarım Bakanı olunca, Tarım sektörü dinlemek için toplantı salonuna akın etmişti. Bakan Pakdemirli,”Bize Ne müjdeler verecek. Tarımda nasıl daha başarılı olacağız” beklentisi vardı. Çiftçinin beklentisine cevap veren Bakan Pakdemirli; Tarım sektörüne yönelik desteklemelere ilişkin müjde verdi; “Bugün ilk defa buradan çiftçilerimiz için bir müjdeyi açıklamak istiyorum.
Bugün itibarıyla çiftçilerimize başta organik tarım destekleri olmak üzere birçok kalemde bir destek ödemesi yapmaya başlıyoruz, toplamı 490 milyon lira, hayırlı uğurlu olsun.” diyordu.
Türkiye’de protein tercihinin genelde kırmızı etten yana kullanıldığını belirten Pakdemirli, et üretiminin artmasına rağmen talepteki artışı karşılayamadığını söylüyor…
Bakan Pakdemirli, balık tüketiminin artırılmasını tavsiye ettiğini ancak bazen eleştiri konusu olduğunu dile getirdi. 2002’de kişi başına ortalama 6,7 kilogram olan balık tüketiminin 2017’de 5,5 kilograma gerilediğini, tavukta aynı dönemde tüketimin 10 kilogramdan 26 kilograma, kırmızı ette ise 6 kilogramdan 15 kilograma çıktığına dikkati çeken Pakdemirli, şöyle devam ediyor; “Önümüzdeki 6 ay içinde kasaplık hayvanlarla ilgili herhangi bir ithalatımız olmayacak. Bunu net söyleyebilirim ama Türkiye (tüketimini) 6 kilogramdan 15 kilograma çıkarırken üretimini % 70 artırmış. Bugün itibarıyla tüketici tercihleri proteinde bir miktar daha ette olduğu için bizim bu konuyla ilgili ithalat bağımlılığımızı tamamen ortadan kaldırmamız 3 senelik bir program. 2021 yılı içinde biz artık ‘Türkiye tamamen bu konuda ithalata bağımlı olmaktan kesinlikle çıkacaktır.’ diyebiliyoruz. Ucuz eti sosyal sorumluluk olarak görüyoruz.
Türkiye’de 81 ilde teşkilatı olan 3 büyük markette 29 liradan kıyma, 31 liradan kuşbaşı et satışları sürmekte. Bunu devam ettirmeyi düşünüyoruz. Diğer taraftan tabii ki et sektörü de para kazanmalı ama sektörde her oyuncuya ihtiyaç var. Türkiye’nin aylık et tüketimi ihtiyacı 100 bin tondur, bunun aşağı yukarı 5 bin tonu sosyal sorumluluk projesi kapsamında bizim de desteklediğimiz Et ve Süt Kurumu tarafından yapılan, vatandaşın ucuz ete ulaşmasını sağlayan projeler.” Devam edecek. Diyor…
Tarım Bakanı verilere dayanarak söylediklerinde haklı olabilir ama vatandaş da kendi cebindeki parasına bakıyor ve tenceresine girecek malzemenin fiyatına bakıyor…
Görüntüleme Sayısı: 119