Kırsal kalkınma hedefiyle yerel üreticiyi destekleyen Buca Belediyesi, Mevlana Tesisleri’ndeki üretici pazarlarını yeniden hizmete açtı. Vatandaşların organik ve Buca’ya özgü ürünlere uygun fiyata ulaşma fırsatı bulduğu Üretici Köy Pazarı’nda, ürünlerini tezgâhlarda sergileyen üreticiler pandemi sürecinde nefes aldı.
Koronavirüs (covid-19) salgını yüzünden zor dönemden geçen üreticilerin derdine derman olan Buca Belediyesi, köylülerin emek emek yetiştirdikleri ürünlerin tezgâhlarda yer bulmasına yeniden olanak sağladı.
Mevlana Tesisleri’nde geçtiğimiz yıl açılışı gerçekleştirilen ve pandemi nedeniyle ara verilen üretici pazarları, yeniden kapılarını açtı. Üretici Köy Pazarı, 2.El Pazarı ve Üretici Kadınlar Pazarı olmak üzere haftanın üç günü, üç farklı konseptte kurulması planlanan pazarların ilki, Üretici Köy Pazarı oldu. Koronavirüs (Covid-19) tedbirlerinin üst düzeyde tutularak, maske, mesafe ve hijyen kurallarının sıkı sıkıya uygulandığı pazara, belirli sayıda vatandaş ateş ölçümleri yapıldıktan sonra alındı.
ÜRETİCİ PAZARINDAN VATANDAŞIN MUTFAĞINA
Üretici ile alıcının arasında köprü görevi gören pazarda, Buca’nın Kaynaklar, Doğancılar, Kırıklar, Karacaağaç, Belenbaşı mahallerinde yetiştirilen ürünler aracısız olarak satışa sunuldu. Hemşehrilerin yoğun ilgi gösterdiği tezgâhlarda, doğal mevsim sebze ve meyveleri ile konserve mamuller, ev baklavası, köy ekmeği gibi el yapımı ürünler, pazardan vatandaşların mutfağına taşındı.
ÜRETİCİ NEFES ALDI
Satışlar sayesinde bir nebze de olsa nefes alan üreticiler, Buca Belediyesi’ne kendilerine bu imkanı verdiği için teşekkür ederek, “Bizim için çok iyi bir çalışma. Kendi malımızı aracısız getirerek değerinde satış yaptık. Tarladan üreticiye hazır, taze malları hemşehrilerimizle buluşturduk. Pandemi sürecinin ardından üretici pazarlarıyla biz de nefes alma imkânı bulduk” diye konuştu.
BİR KADININ AYAKTA DURABİLMESİNE İMKÂN SAĞLIYOR
Öte yandan pazarda, Buca’nın üretici köylü kadınları da tezgâh başına geçti. Ekonomik özgürlüklerini kazanmak için çalışan Buca’nın üretici kadınları, ev ekonomilerine destek sağladı. Tüm İzmirlileri pazarlara davet eden kadınlar, “Katılım ne kadar fazla olursa bizim için de o kadar iyi oluyor. Kendimiz yapıyoruz, kendimiz kazanıyoruz. Evimize, çocuklarımıza katkıda bulunuyoruz. En güzeli de bir kadının ayakta durabilmesine çok güzel bir imkân sağlıyor. Ürünlerimizde katkı maddesi yok, temiz, hijyenik, ürünler satıyoruz. Tüm hemşehrilerimizi pazarlarımıza bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Görüntüleme Sayısı: 106