İzmir depreminde bir araya gelen gönüllüler ‘İZMAK’ tek çatı altında buluşuyor.
İzmir’de merkez üssü Seferihisar açıkları olarak kaydedilen ve tüm Marmara’da dahi hissedilen 6.9 büyüklüğündeki deprem ardından bir araya gelen gönüllüler, İzmir Arama Kurtarma ve Yardımlaşma Derneği’ni kurdu.
Gönüllü hareketi olarak 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan büyük İzmir depremi ile bir araya gelerek kent genelindeki çadır kentlerde yardıma muhtaç vatandaşlara ulaşan ve gece gündüz demeden alandan ayrılmayarak AFAD ile birlikte koordineli olarak çalışan gönüllüler İzmir Arama Kurtarma ve Yardımlaşma Derneği’ni kurdu.
Ege Bölgesinin yanı sıra ülke genelinde yaşanacak doğal afetlerde daha koordineli bir şekilde çalışıp, daha çok yardıma muhtaç vatandaşın yaralarını sarmak isteyen dernek yönetimi hızlı bir şekilde de üye çalışmasına başladı. Tamamı gönüllülerden oluşan dernek yönetiminin asıl amacı ise hava, deniz ve doğa olaylarında meydana gelen kaybolma, düşme ve kaza olaylarında, heyelan, sel ve deprem gibi doğal afetlerle oluşan kazalarda, tamamen gönüllü olarak, bilgili, deneyimli ve profesyonel bir yaklaşım ile yardıma muhtaç olan kişilere en kısa sürede ulaşmak, yardım için gereken uygun koşulları yaratmak, doğru arama ve kurtarma çalışması yaparak, afetzedelere temel ilkyardım desteğini sağlayarak onların emniyetli bir şekilde nakillerini gerçekleştirmek, can kaybını en aza indirmek ve arama kurtarma konularında toplumu bilgilendirmek.
“AFETLERE DİRENÇLİ BİLGİLİ BİREYLER OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”
Dernek Başkanlığını üstlenen Murat Güner, vizyonlarının afetlere dirençli bireyler oluşturmak olduğunu belirterek, “Stratejik plan döneminde risklerin azaltılması anlayışı ile bağdaşır bir biçimde toplumun afet ve acil durumlar konusundaki farkındalığını ve hazırlıklı olma seviyesini geliştirme gereğinden hareketle vizyonumuzu ‘afetlere dirençli bilgili bireyler oluşturmak’ şeklinde ifade edebiliriz. Buna bağlı olarak gönüllülük, karşılıksız yardımseverlik, insan hayatı başta olmak üzere tüm canlıların hayatına değer vermek, dürüstlük, güvenilirlik, samimiyet ve özveri de başlığı değerlerimiz arasındadır” dedi.
BİRİN ETİK DEĞER, ‘İNSAN HAYATI KURTARMAK’
Başkan Güner, derneğin etik değerleri hakkında da açıklamalarda bulunarak, “İZMAK’ın Birinci Etik değeri insan hayatı kurtarmaktır. Bilgimiz ve tecrübemizi en iyi ve etken şekilde kullanarak bir insan daha kurtarmanın mutluluğunu yaşamaktır. Hava, Deniz ve doğa kazalarında, doğal afetlerde ya da yardım gereken herhangi bir kazada insanlara yardım etmeyi amaçlayan İZMAK’ın, bunu yaparken MİSYONU gönüllülük esasına dayalı olup, hiçbir maddi ya da manevi menfaat beklentisi yoktur. Bu da İZMAK’ın ikinci ETİK değeridir. Herhangi bir çıkar gözetmeksizin gönüllü olarak insan hayatını kurtarmayı amaç edinmiş İZMAK üyesi, afet zamanı kazazedelere, normal hayatta birbirlerine ve kamuoyuna karşı her ne sebeple olursa olsun dürüst, tutarlı, güvenilir olmak zorundadır. Bu da İZMAK’ın üçüncü ETİK değeridir” dedi.
“ÇEŞİTLİ EĞİTİMLERLE BİLGİ VE BECERİLERİ GÜÇLENDİRECEĞİZ”
Öte yandan Başkan Güner, üyelere verilecek olan eğitimlerle daha bilinçli bir ekip oluşturmak istediklerini de sözlerine ekleyerek, “Tüm üyelerimiz aldıkları eğitimler ile ilgili sertifikasyona tabi olacaklardır. Derneğimiz Arama Kurtarma ekibimiz ile sayısal ve envanter anlamında bölgenin en seçkin ekipleri arasında yerini almak, bununla birlikte de bölgemiz ve civarında meydana gelebilecek bütün yangın, sel, kayıp vb. olaylarda derneğimizin faaliyetlerini sürdürmek istiyoruz. Yine AFAD ‘dan eğitimlerini tamamlayacak Afet Bilinci Eğitmeni adında yetkin personel yetiştirerek eğitimli gönüllü yapımızı tamamlamak ve AFAD ile birlikte ilerleyen zamanlarda çok güzel faaliyetlere imza atmak da istiyoruz. İlerleyen süreçlerde ise ARGE bölümümüz nezdinde oluşturulacak projelerle hem halkımızı bilinçlendirmek, hemde teknik olarak kapasitemizi artıracak çalışmalar yapılması planlanmıştır. Bizler, sağlıklı ve tedbirli bir yaşam için biz buradayız” şeklinde konuştu.
Görüntüleme Sayısı: 85