Depremin ardından harekete geçen Karşıyaka Belediyesi, eski yapıların yenilenmesi amacıyla kentsel dönüşüm müdürlüğü kurmaya karar verdi. Karşıyaka, bu müdürlüğü kuran İzmir’in ilk ilçe belediyesi olacak.
Karşıyaka’da bulunan binaların denetlenmesi, taranması ve deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığının kontrol edilmesinin ardından ada bazlı dönüşüm gerçekleştirilecek. Kentte bulunan tüm yapıların sağlam ve depreme dayanıklı olmasını sağlamak adına bir takım çalışmalar yapmayı hedefleyen Karşıyaka belediyesi, bu anlamda Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü kurmayı planlıyor. Müdürlük bünyesinde bir de binalara dayanıklılık testi yapılan karot laboratuvarı kurulması planlanıyor. Müdürlüğün kurulması için meclis onayına ihtiyaç var, belediye meclisinde onaylanmasının ardından somut adımlar atılması bekleniyor.
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay müdürlük kurulacağına ilişkin şunları kaydetti: “İlçe genelinde ağır ve orta hasarlı binalarımız var. İncelemelerimiz devam ediyor, bu rakamların artacağını düşünüyoruz. Yalnız şu belli; bu binaların yenilenmesi lazım. Yenilenmesi için de hukuki sürecin tamamlanması lazım ve bu bizim elimizde değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın elinde. Süreç tamamlandıktan sonra yıkım işlemlerini gerçekleştireceğiz. Sonrasında yeniden yapılmasıyla ilgili kolaylaştırıcı bazı şeyler yapabiliriz. Hukuki sınırlar içerisinde bazı kararlar almaya çalışabiliriz. Onun dışında arkadaşlarımızla kentsel dönüşüm müdürlüğü kuracağız, bunu konuştuk. Bu müdürlük yoktu ama norm kadroda geçiyor, kurma yetkimiz var. Bu müdürlük ile 99 yılından önce yapılan bütün binaları taramayı düşünüyoruz. Ondan sonra da ada bazında bazı kentsel dönüşüm planlı çalışmalar yapmayı düşünüyoruz.”
Kurulacak olan müdürlüğün İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışması gerektiğini belirten Başkan Tugay, “Bunlar tek başımıza yapabileceğimiz şeyler değil, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yapmamız gereken çalışmalar. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı ile bu çalışmayı ortaklaştıralım diyoruz. Amacımız dayanıksız binaları saptamak ve onların yenilenmesi için plan çalışmaları yapmak” diye konuştu.
Görüntüleme Sayısı: 67