Medical Park İzmir Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Zeki Hozer, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü sebebiyle önemli uyarılarda bulundu.
*******************************
Hepatit genel olarak karaciğerin iltihabı anlamına gelir ve bunu yapan çok çeşitli nedenler vardır: Alkol ve çeşitli viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, bazı ilaçlar, toksinler, metabolik hastalıklar ilk akla gelenleridir. Viral enfeksiyonlar içinde en önemlilerinin ise; Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C olduğunu belirten Medical Park İzmir Hastanesi Başhekim Yrd. Dr. Zeki Hozer, “Ülkemizde en sık hepatit yapan virüs, Hepatit B virüsüdür. Doğu ve Güneydoğu’da hepatit B enfeksiyonu daha sık iken, batıda bu oran daha düşük görülmektedir.” dedi.
Hepatit B nedir?
Hepatit B virüsünün hangi yollarla bulaşacağı hakkında bilgiler veren Dr. Zeki Hozer, “Hepatit B dünyadaki en yaygın karaciğer enfeksiyonudur. Kan ve kan ürünleri, korunmasız cinsel ilişki, ortak paylaşılan ya da tekrar kullanılan enjektörler, jilet, traş takımları, manikür, pedikür şeklinde bakım manüplasyonlarında ve hamilelik ya da doğum sırasında hepatitli anneden bebeğe bu virüs geçebilir. Hepatit B ile enfekte bebeklerde % 90-95 oranında kronik hepatit ve siroz meydana gelmekte iken, gençlerde ve orta yaşlarda % 80-90 iyileşme olmakta, yaşlılarda % 95 civarında tamamen iyileşmekte görülmektedir. Dolayısıyla bebeklik döneminde ve hayatın erken yaşlarında bu virus alındığında, yüksek oranda hastalığa yakalanma ve kronikleşme olmaktadır.” dedi.
400 milyon kronik hasta var
Hepatit B hastalığının tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabileceğini vurgulayan Dr. Zeki Hozer “Türkiye’mizde aşılama ve eğitimin yanısıra yeni tedaviler ile çok başarılı sonuçlar alınmıştır. Dünyada Hepatit B ile enfekte olan yaklaşık 400 milyon kişinin kronik hepatit B enfeksiyonunu taşıdığı bilinmektedir. Bu hastaların bir kısmı, hepatit B ve onun neden olduğu komplikasyonlar ile maalesef yaşamlarını yitirmektedir. Hepatit B enfeksiyonu, sinsi seyredebildiği için bir çok kişi bu virüsü taşımasına rağmen farkında değildir.” dedi ve şunları söyledi. “Virüsler kronik zeminde enfekte kişilerde, ileri yaşlarda siroz ya da karaciğer kanseri gelişme riski görülebilmektedir. Karaciğer sirozunun gelişmesi için virüs alındıktan sonra yaklaşık 20-25 yıl, karaciğer kanserinin gelişebilmesi için 25-30 yıl geçmesi gerekir. Virus, uzun yıllar sürekli olarak karaciğere hasar vermeye devam eder. Taşıyıcı olanların bazılarında kronik hepatit ve karaciğer sirozu gelişmeksizin, direkt olarak karaciğer kanserine de rastlanılmaktadır.”
“Akut” hepatit nedir?
Akut hepatit hakkında bilgiler veren Hozer, “Akut” hepatit B enfeksiyonu, kişinin hepatit B virusu ile ilk kez teması sonrasında görülür. Virusun vucuda ilk girişi ile, bazı kişilerde nezle/gribi andıran bulgular görülürken, büyük çoğunluğunda hiçbir belirti görülmeyebilir. Gözlerde sararma ve idrar renginde koyulaşma saptanabilir. Sağlıklı yetişkinlerin büyük çoğunluğunda (% 90 civarı), en geç 6 ayda vücut, bu virustan arınır ve akut hepatit B iyileşirek bağışık hal sözkonusu olur. Vakaların çok azında enfeksiyon kronikleşir. İyileşme sonrası virüstenn kurtulunur ve sonrasında, kişi artık hastalığı bulaştırmaz ve hepatit B virusune karşı bağışık olunur.Eger kan testleri sonrasında 6 aydan uzun bir süre , hepatit B pozitif çıkarsa, enfeksiyon “kronik” hepatit B olarak tanımlanır. Bu durıumda, Kronik hepatit B enfeksiyonu bir yasam boyu surebiliceği unutulmamalıdır.” dedi.
Hepatit B tedavisi
Hepatit B hastalığının tedavisinin günümüzde iyi imkanlara sahip olduğumuzu belirten Hozer, “Akut” hepatit B enfeksiyonunları için ilaç tedavisi önerilmez. Kronik hepatit ve karaciğer sirozu gelişen vakalarda ise günümüzde etkili tedavi imkanlarına sahibiz. Hepatit B aşıları ya da hepatit B gen tedavileri ile çok iyi sonuçları bize müjdelemektedir.” dedi.
Görüntüleme Sayısı: 114